پروژه فعالیتی است که در آن زمان آغاز و پایان مشخص بوده و نیازمند تعدادی منابع انسانی، مادی و زمان می باشد. پروژه موقت، یک تلاش و حاصل آن یک محصول منحصر به فرد خواهد بود.
هر پروژه شامل یک مثلث زمان، هزینه و محدوده است.
پروژه باید در زمان مقرر به پایان برسد. این زمان پایانی را از طریق برخی تکنیک ها می بایست تخمین زده شود و برای تک تک فعالیت ها در WBS ثبت شده و زمان کل کار یا پروژه تخمینی محاسبه شود. ترتیب وظایف و پیش نیازی ها نیز در این مرحله می بایست صورت گیرد.
استاندارد PMBOK مدیریت زمان پروژه را به این ترتیب مشخص کرده است.
الف- تعریف فعالیت ها. ب- توالی فعالیت ها. ج- تخمین منابع فعالیت ها. د- تخمین مدت زمان فعالیت. ه- ایجاد زمان بندی. و- کنترل زمان بندی
- اگر زمان پروژه کاهش پیدا کند به تناسب مقدار هزینه کرد بیشتر می شود که اگر بودجه را اضافه نکنیم قاعدتا محدوده پروژه کاهش می یابد.
باید در پروژه به اندازه کافی بودجه در نظر گرفته شود و به همان اندازه نیز هزینه شود. بودجه نیز بایستی تخمین زده شود که برای این تخمین از ابزارهایی چون مدیریت ریسک، تطابق هزینه، تعدیل هزینه و هزینه های غیرمستقیم استفاده می شود.
این نکته شایان ذکر است که جدای تخمین هزینه اقتصادی باید هزینه های ثابت و متغیر دیگری چون مهارت نیروی کار را نیز در نظر گرفت. این کار به هنگام کار با نیروی موقت یا برون سپاری اهمیت بسیاری پیدا می کند.
در این مرحله سه وظیفه باید انجام شود.
الف- تخمین هزینه. ب- بودجه بندی هزینه. ج- کنترل هزینه.
- اگر بودجه کاهش پیدا کند، زمان پروژه می بایست افزایش یافته و یا محدوده پروژه، کاهش یابد. باید مطمئن باشیم که مشتری از عملکرد و کار انجام شده راضی باشند. به میزان موارد لازم برای رسیدن به پروژه کامل، محدوده پروژه می گویند. یعنی چگونگی، تعریف پروژه و توصیف مشخص نتیجه نهایی پروژه و دیگر موارد مانند کیفیت نهایی محصول پروژه نیز جزو Scope قرار می گیرند.
- اگر محدوده یا حوزه پروژه افزایش یابد هزینه و زمان نیز افزایش پیدا می کند.
از آنجایی که در پروژه در تعریف کلمات محدوده پروژه، کیفیت، هدف، اقلام قابل تحویل پروژه و محصول پروژه نمی توان تفاوت های زیادی یافت و می توان این واژگان را عملا یکسان در نظر گرفت، در سومین رأس مثلث دچار ایهام می گردیم. برای ایهام زدایی که عملکرد پروژه را از محصول نهایی پروژه تمییز دهد مدل الماسی یا لوزی را ارائه داده اند.
و آخرین حرف در این مورد را PMBOK با ارائه یک مدل تکامل یافته به نام «ستاره 6 نقطه ای» که از دو مثلث روی هم که به شکل ستاره داود قرار گرفته است تشکیل شده که دو گروه (که هر گروه شامل سه نقطه متمایز است) می بایست استحکام مجموعه را حفظ کنند می زند.
مثلث اول شامل : الف- زمان. ب- هزینه. ج- محدوده پروژه
مثلث دوم شامل : الف- کیفیت. ب- ریسک. ج- منابع.
نکات در خصوص کار کنترل پروژه مفصل تر است. در این پست به ارائه این نکات پرداختیم و در پستهای بعد نکات را کامل تر خواهیم نمود. همچنین در صورت ارائه نظرات شما در این خصوص از آن ها در پست های بعد استفاده خواهد شد.
No comment